Få hästen lugn även efter hinder

För mig som har en väldigt pigg och het häst är det viktigt att jag får honom lika lugn, om inte lugnare, efter ett hinder som innan ett hinder. Det har verkligen varit både min och Iddes svaghet att få honom att lugna ner sig och inte sticka efter ett hinder.

Här är en övning som gör att man övar just på att få hästen lugnare efter hindrerna.

Börja med att ställa upp ett rakuppstående hinder innanför fyrkantspåret på långsidan, du ska fortfarande kunna rida vid sidan av. Placera sedan en bom cirka 15 meter innan hindret, alltså fyra normala galoppsprång. Sedan placerar du en annan bom 18 meter bakom hindret, fem normala galoppsprång blir det där då.

Du börjar övningen genom att lägga en volt över en av bommarna, så du själv märker att hästen inte vill rusa mot hindret utan istället koncentrerar sig på vad du på ryggen vill.

Börja i vänster varv i en jämn rytm över bommar och hinder. Till en början så kan det kännas ganska enkelt att få in fyra språng före hindret. Däremot blir de fem galoppsprången fram till nästa bom ganska svåra att få in eftersom avståndet blir kort.
Byt varv och hoppa från det and­ra hållet. Nu blir det enkelt att få in de fem sprången före hindret men det blir däremot svårare att få in de fyra galoppsprången efter hindret.
När det fungerar (och om du har en rutinerad häst) kan du lägga in ett galoppsprång extra, framför allt före hindret. När du höjer hind­ren blir det svårare att få in det extra galoppsprånget mellan bom och hinder eftersom hindret blir högre och avsprångspunkten något tidigare. Om du ändrar till oxer flyttar du bommen bakom hindret motsvarande hindrets längd.

Denna övning är alltså till för att du ska kunna reglera din häst bättre och att din häst ska bli lydigare. Lycka till!




Namn:


E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Här ofta?